TEMPO 100 ONTHEFFING AANHANGWAGENS

Met een aanhangwagen achter uw auto mag u in Duitsland, anders dan in Nederland, maximaal 80 km/uur rijden. In Duitsland kunt u echter een Tempo 100 ontheffing aanvragen waarmee u met een aanhangwagen tot maximaal 100 km/uur mag rijden. Om deze Tempo 100 ontheffing voor de Duitse snelwegen te verkrijgen dient u uw aanhangwagen in Nederland door de Dekra, of in Duitsland door de TÜV Nord, te laten keuren waarbij er wel enkele eisen aan de aanhangwagen en het trekkende voertuig worden gesteld.

aanhangwagen op verkeersweg met verkeer

Eisen voor een Tempo 100 ontheffing

Als u voor een Tempo 100 ontheffing voor de Duitse snelwegen in aanmerking wilt komen moeten de aanhangwagen en het trekkende voertuig aan de volgende eisen voldoen:

Het trekkend voertuig

  • Het trekkend voertuig moet zijn uitgerust met een ABS remsysteem.
  • Het ledig gewicht van het trekkend voertuig mag niet meer zijn dan 3500kg.

De aanhangwagen

De aanhangwagen dient voor een Tempo 100 ontheffing gekeurd te worden door de Dekra of de Tüv Nord. Hierbij moet de aanhangwagen aan de volgende eisen voldoen.

  • De aanhangwagen dient te zijn uitgerust met een oplooprem.
  • De aanhangwagen dient te zijn voorzien van hydraulische schokbrekers.
  • De aanhangwagen moet zijn voorzien van banden met de correcte snelheidscodering. De banden mogen niet ouder zijn dan zes jaar.

Wel of geen antislingerkoppeling voor een tempo 100 ontheffing?

Er bestaat nog wel enige onduidelijkheid over de vraag of een aanhangwagen nu wel of niet moet zijn voorzien van een antislingerkoppeling. Een aanhangwagen kan echter zowel met als zonder deze koppeling in aanmerking komen voor een Tempo 100 ontheffing. Er wordt hierbij echter wel onderscheid gemaakt in het maximale gewicht van de beladen aanhangwagen met en zonder antislingerkoppeling. Als de aanhangwagen is voorzien van een antislingerkoppeling mag een aanhangwagen met een iets lichter voertuig worden getrokken of mag de aanhangwagen iets zwaarder wegen dan in het geval de aanhangwagen niet is voorzien van een dergelijke koppeling.

Als de aanhangwagen geen antislingerkoppeling heeft

Als de aanhangwagen niet is voorzien van een antislingerkoppeling mag het gewicht van de aanhangwagen inclusief lading maximaal 110% zijn van het eigen leeggewicht van het trekkend voertuig. Als uw auto bijvoorbeeld 1500 kilogram weegt, en u wilt hier een aanhangwagen zonder deze koppeling achter hebben met tempo 100 ontheffing mag deze beladen dus niet meer wegen dan 1650 kilogram (1500x110%).

Als de aanhangwagen wel een antislingerkoppeling heeft

Als de aanhangwagen wel is voorzien van een antislingerkoppeling mag het gewicht van de aanhangwagen inclusief lading maximaal 120% zijn van het eigen leeggewicht van het trekkend voertuig. Als uw auto bijvoorbeeld 1500 kilogram weegt, en u wilt hier een aanhangwagen met deze koppeling achter hebben met tempo 100 ontheffing mag deze beladen dus niet meer wegen dan 1800 kilogram (1500x120%).

Als de aanhangwagen wel is voorzien van antislingerkoppeling kunt u deze dus ook trekken met een iets lichter voertuig dan in het geval de aanhangwagen deze koppeling niet heeft.

Een rekenvoorbeeld:

U wilt een aanhangwagen met tempo 100 ontheffing trekken die inclusief lading 2000 kilogram weegt. Als de betreffende aanhangwagen niet is voorzien van een antislingerkoppeling moet de auto minimaal 1818 kilogram (2000 / 1.1) wegen. Is deze aanhangwagen nu wel met een dergelijke koppeling uitgerust, dan hoeft het trekkend voertuig nog maar 1666 kilogram (2000 / 1.2) te wegen.

N.B. Dit artikel betreft alleen de tempo 100 ontheffing voor aanhangwagens. Voor caravans kunnen afwijkende regels gelden.