Kentekenplaat aanhanger

Aanhangers vindt u in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk om de juiste kentekenplaat te voeren bij uw aanhanger. Heeft uw aanhanger een eigen kenteken nodig of moet u een witte variant met het kenteken van uw auto hebben voor uw aanhangwagen? Er zijn zelfs donkerblauwe kentekenplaten voor historische voertuigen. En jawel, daar kunnen ook aanhangers onder vallen. Soms ziet u wellicht door de bomen het bos niet meer. De regels zijn echter eenvoudiger dan misschien lijkt. We zetten de belangrijke regels over kentekenplaten voor u op een rij.

Welke kentekenplaat heb ik nodig voor een aanhanger?

Het soort kentekenplaat voor uw aanhanger is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste is de toegestane maximale massa van de aanhanger. Daarnaast kan de leeftijd van uw voertuig die van uw aanhanger zelf een rol spelen bij het bepalen van de kentekenplaat.

Een lichte aanhanger krijgt een witte kentekenplaat.
Een zware aanhanger moet een eigen kenteken hebben.

Eigen kenteken voor zware aanhangers

De toegestane maximale massa verschilt per aanhanger. Dit is het lege gewicht plus het laadvermogen van de aanhangwagen. Aanhangwagens die een maximale massa van meer dan 750 kilo hebben, moeten een eigen kenteken hebben. De kentekenplaat ziet er dan hetzelfde uit als een kentekenplaat van een auto. Dit is een gele kentekenplaat met zwarte rand, zwarte letters en cijfers en aan de linkerkant het symbool van de Europese Unie.

Lichte aanhangers? Witte kentekenplaat

Aanhangwagens met een toegestane maximale massa van minder dan 750 kilo hebben geen eigen kenteken, maar krijgen het kenteken van het voertuig dat de aanhanger trekt. Dit is een witte plaat met zwarte letters zonder het EU-symbool erop. De witte kentekenplaat is geschikt aanhangers, caravans en aanhangsels die het zicht op de kentekenplaat ontnemen, zoals fietsendragers.

Donkerblauwe kentekenplaat voor historische wagens

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar ook deze aanhangwagens hebben een speciaal soort kenteken nodig. Heeft u een aanhanger van meer dan 750 kilo die vóór 1 januari 1978 in gebruik is genomen? Dan valt deze onder de noemer en mag u een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters gebruiken. De donkerblauwe kentekenplaat mag echter ook gevoerd worden wanneer het trekkende voertuig een historische wagen is. Dit is ongeacht de leeftijd van de aanhanger zelf en geldt voor aanhangers in alle gewichtsklassen.

Witte kentekenplaat

Heeft u een aanhanger met toegestane massa van maximaal 750 kilo? Dan bent u wettelijk verplicht een witte kentekenplaat te voeren. Een zelfgemaakte kentekenplaat kan een forse boete opleveren. Ook al gebruikt u misschien niet iedere dag uw aanhanger, het is dus verstandig een witte kentekenplaat aan te schaffen. Op vertoon van het kentekenbewijs van het trekkende voertuig kunt u een witte kentekenplaat laten maken voor uw aanhanger.

Aanhangwagens tot en met 750 kilo voeren het kenteken van het trekkende voertuig.

Legeskosten voor eigen kenteken

Bij aanhangers die een eigen kenteken moeten hebben, worden normaliter bovenop de aanschafprijs nog extra kosten berekend. Ook wel legeskosten genoemd. Hierin zitten de keuring door de RDW, de kentekenpapieren, de kentekenplaat en diverse andere kosten, zoals de verwijderingsbijdrage. Onze legeskosten bedragen € 151,25. Dit brengen we echter niet apart in rekening, maar is al inbegrepen in de prijzen van de aanhangwagens op onze website. Bij ons komt u dus nooit voor verrassingen te staan!

Geen bijkomende kosten voor uw aanhangwagen met eigen kenteken.

Een aanhangwagen met eigen kenteken: bij ons betaalt u geen bijkomende kosten.

Witte kentekenplaat kopen: snel uit voorraad leverbaar

Meer informatie over kentekenplaten

Alle wettelijke regels over kentekenplaten voor aanhangers worden vastgesteld door de rijksoverheid en gehandhaafd door de RDW. Voor de meest recente wettelijke bepalingen over kentekenplaten raadpleegt u deze instanties.

Heeft u een vraag over ons uitgebreide aanbod aanhangwagens of wilt u advies over de juiste kentekenplaat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons ervaren team helpt u graag!