WETGEVING AANHANGWAGENS

Als u wilt rijden met een aanhanger zijn er verschillende eisen waar u aan moet voldoen. Deze eisen zijn opgenomen in de wetgeving voor het rijden met een aanhanger. Deze wetgeving verplicht bepaalde onderdelen en de juiste werking daarvan. Zonder deze aanhanger onderdelen riskeert u een boete. De eisen hebben betrekking op de afmetingen en het laadvermogen van de aanhanger of bagagewagen en het type rijbewijs dat nodig is. Wilt u geen boete riskeren? In deze blog behandelen we alle eisen.

VERPLICHTE AANHANGER ONDERDELEN

U bent, afhankelijk van uw type aanhanger, wettelijk verplicht om uw aanhangwagen te voorzien van bepaalde onderdelen, zoals verlichting, een losbreekreminrichting en hulpkoppeling. Niet enkel de aanwezigheid van deze onderdelen is voldoende, maar u dient ook op de juiste manier gebruik te maken van deze onderdelen.

VERLICHTING AANHANGER

De wetgeving van aanhangwagens verplicht u om uw aanhangwagen te voorzien van diverse soorten verlichting. Let op: welke soorten verlichting verplicht zijn, is afhankelijk van het type aanhangwagen.

  • Twee stadslichten, indien de aanhanger breder is dan 1,60 meter
  • Twee richtingaanwijzers
  • Twee achterlichten
  • Twee remlichten
  • Kentekenplaatverlichting
  • Twee rode reflectoren (achterzijde)
  • Eén mistachterlicht
  • Twee witte reflectoren (voorzijde)
  • Twee driehoekige reflectoren (achterzijde)
  • Gele reflectoren (zijkant)
  • Twee markeringslichten, indien de aanhanger breder is dan 2,10 meter (voor- en achterzijde)
  • Eén achteruitrijlicht, indien de aanhanger na 31 december 2012 in gebruik is genomen

LOSBREEKREMINRICHTING OF HULPKOPPELING AANHANGER

Voor alle aanhangwagens met een gewicht van minder dan 1.500 kg, die niet zijn voorzien van een losbreekreminrichting, stelt de wet het gebruik van een hulpkoppeling verplicht. De hulpkoppeling dient op de juiste manier bevestigd te worden, doet u dit niet, dan riskeert u een boete van de politie. Naast een juiste bevestiging van de hulpkoppeling dient de staat ook goed te zijn. Zo mag de hulpkoppeling niet beschadigd of vervormd zijn. Kijk voor de meest actuele wetgeving altijd op de website van de Rijksoverheid.

AFMETINGEN AANHANGWAGEN

Er gelden wettelijke afmetingen waar aanhangwagens aan moeten voldoen. De wetgeving wat betreft afmetingen van aanhangers en de Nederlandse infrastructuur zijn op elkaar afgestemd. De volgende maximale afmetingen gelden:

  • Lengte: max. 12,00 meter
  • Breedte: max. 2,55 meter
  • Hoogte: max 4,00 meter

ONVERHARDE WEGEN EN GECONDITIONEERDE VOERTUIGEN

Er gelden uitzonderingen wat betreft de maximale lengte, breedte en hoogte van aanhangers. Zo wordt er een uitzondering gemaakt voor onverharde wegen en zogeheten geconditioneerde voertuigen. De maximale breedte van aanhangers op een onverharde weg wordt namelijk beperkt tot 2,20 meter. Voor geconditioneerde voertuigen zoals koelwagens geldt er een maximale breedte van 2,60 meter. Ook ligt de maximale lengte van aanhangwagens iets genuanceerder. Aanhangers met één as mogen namelijk maximaal 8,00 meter lang zijn en aanhangwagens met twee assen maximaal 12,00 meter.

Een geconditioneerd voertuig

LAADVERMOGEN AANHANGWAGEN

Onder het brutogewicht van een aanhangwagen wordt het eigen gewicht + laadvermogen verstaan. Om erachter te komen wat het laadvermogen van uw aanhanger is, dient u dus te kijken naar het brutogewicht van uw aanhangwagen. Een voorbeeld:

 

Het brutogewicht van uw aanhanger is 1850 kg. Uw aanhangwagen zelf weegt 550 kg. Het eigen gewicht wordt van het brutogewicht afgetrokken, waardoor er 1300 kg overblijft: dit is het laadvermogen van uw aanhanger.

 

EEN GEREMDE AANHANGWAGEN

Zodra het eigen gewicht hoger is dan 750 kg dient uw aanhangwagen geremd te zijn. Bovendien dient u in dit geval de aanhanger te laten keuren en krijgt deze verplicht een eigen kenteken. Goed om te weten is dat het brutogewicht van uw aanhanger niet hoger mag zijn dan 3500 kg.

Aanhangwagen geremd

RIJBEWIJS VOOR AANHANGER

Het type rijbewijs dat u dient te hebben om met een aanhanger achter uw auto te mogen rijden, hangt af van het brutogewicht en het laadvermogen van de aanhangwagen. Rijbewijzen waar u een aanhanger achter uw auto mee mag trekken zijn: rijbewijs B, rijbewijs B+ en rijbewijs BE.

RIJBEWIJS B

Met rijbewijs B mag u in de volgende situaties een aanhanger trekken:

  • Het brutogewicht van de aanhangwagen is maximaal 750 kg.
  • Het brutogewicht van de aanhangwagen is meer dan 750 kg, maar de auto en aanhanger samen wegen niet meer dan 3500 kg.

RIJBEWIJS B+

Met rijbewijs B+ mag u de volgende aanhangers trekken:

  • Iedere aanhangwagen, zolang het gewicht van de auto en de aanhangwagen samen niet meer is dan 4250 kg.

RIJBEWIJS BE

Omdat de regelgeving omtrent rijbewijs BE op 19 januari 2013 is gewijzigd, gelden er andere regels voor mensen die rijbewijs BE hebben gehaald voor die datum dan mensen die hun rijbewijs erna hebben gehaald.

  • Rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013: er geldt geen grens wat betreft het brutogewicht.
  • Rijbewijs BE gehaald na 19 januari 2013: er geldt een maximaal toegestaan brutogewicht van 3500 kg.

Contact met Spotgoedkope Aanhangwagens

Heeft u meer informatie nodig over de wet- en regelgeving voor aanhangwagens of heeft u een vraag over ons uitgebreide aanbod? Neem dan direct contact met ons op. Een van onze specialisten zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.